Yhdistys ja toiminta
Espoon Latu ry on perustettu vuonna 1986.
Tutustu Aulis Lintusen kirjoittamaan ensimmäisen kymmenen vuoden historiikkiin.
ESPOON LADUN TOIMINTA
Jatkamme varsinaista toimintaamme perinteisen hiihdon, retkeilyn, kävelyn, pyöräilyn ja yleensä luonnossa liikkumisen merkeissä. Sauvakävelyt ja erilaiset retket ovat olleet viime aikojen suosittuja toimintomuotoja. Lumikenkäilystä on tullut vakiintunut Espoon Ladun talvitoimintamuoto. Tarkoituksena on järjestää useita lumikenkätapahtumia vuoden 2016 aikana.
Tavoitteenamme on aktivoida jäsenistöä liikkumaan myös omatoimisesti sekä Espoon alueella että oman alueemme ulkopuolella. Liikuntamahdollisuuksia pyritään edelleen parantamaan yhteistyössä Espoon kaupungin, Suomen Ladun sekä muiden Uudenmaan latualueen latujärjestöjen kanssa.
Yhdistyksen jäsenmäärä on 2 520 (10/2015). Jäsenmäärältämme olemme yksi suurimmista Suomen Ladun jäsenyhdistyksistä. Panostamme aktiivisesti jäsenhankintaan.
Hallituksen kokoukset, yhdistyksen jäsenillat sekä muut tapahtumat pidetään pääsääntöisesti Espoon Järjestöjen Yhteisötuvalla Tapiolassa.
Uusien jäsenten hankkimiseksi osallistumme erilaisiin tilaisuuksiin Espoon alueella sekä mahdollisuuksien mukaan osallistumme myös muiden järjestöjen/yhteisöjen tapahtumiin. Jäsenten osallistumista tapahtumiin pyritään tukemaan osallistumalla matkustuskustannuksiin, osallistumismaksuihin sekä välinevuokriin.
TOIMINTAMUOTOMME
Sauvakävelyt
Ohjattuja sauvakävelytilaisuuksia järjestetään viikoittain: Puolarmaarissa (maanantaisin), Leppävaarassa ja Tuomarilassa (tiistaisin), Tapiolassa (tiistaisin) ja Espoonlahdessa (keskiviikkoisin). Vuokraamme kävelysauvoja. Syksyllä ja keväällä järjestetään 1 - 2 pidempää sauvakävelyretkeä. Yhteisöille ja yrityksille järjestämme maksullisia sauvakävelytapahtumia sekä sauvakävelyopetustilaisuuksia.
Hiihto
Järjestämme ja otamme osaa Uudenmaan alueen hiihtotapahtumiin lumitilanteen tarjoamien mahdollisuuksien mukaan. Pyrimme osallistumaan Ahman hiihtoon Kolilla ja Kiilopään hiihtotapahtumiin.
Retkeily
Järjestämme mm. seuraavanlaisia retkeilytapahtumia:
- Kaupunkikotipolkukävelyt Espoon eri alueilla
- Metsäretket toukokuussa lähimaastoon, esim. Hanikan luontopolku
- Linturetki Suomenojan tai Elfvikin lintutornille
- Sieniretki
- Vaelluskoulutusta jäsenillassamme
- Saunaretki elokuussa Nuuksioon tai lähimaastoon
- Syysvaellusretki Lappiin
- Tahkon Taival -yhteistyötapahtuma, jossa kävelyä, sauvakävelyä ja maastorullaluistelua
Retkipyöräily
Lauantairetket suuntautuvat pääkaupunkiseudun alueelle. Lähtöpaikkamme on EMMA-museo, Tapiolassa. Jokaisella retkellä oma retkiteemansa ja reittinsä, ajomatkat ovat pääasiassa 50 - 90 km, ajovauhti n. 15 - 18 km tunnissa.
Sunnuntairetket ovat pituudeltaan 30 - 50 km, ajovauhti rauhallinen, reitit pääasissa Espoon alueella. Lähtöpaikkana on EMMA-museo Tapiolassa.
Seuraa ilmoittelua retkistä yhdistyksen tapahtumakalenterissa kuin myös Espoon Ladun Facebookissa.
Hyvä huomioida pyöräretkellä:
Tarkista, että pyöräsi vaihteet ja jarrut toimivat hyvin, ketjut ovat rasvatut, renkaissa on riittävä ilmanpaine ja että renkaat ovat kaiken kaikkiaan hyvässä kunnossa. Matkalla voi sattua rengasrikko, joten ota mukaan pyörääsi sopiva varasisärengas.
Varusteet: kypärä, pyöräilyvaatetus sääennusteen mukainen, juomapullollinen nestettä, lisäenergiaa, pyörän lukko, kännykkä, pyöräily- / aurinkolasit, muu käyttämäsi pyöräilyvarustus.
Ota myös mukaan muut eri retkillä tarvittavat tavarat esim. omat eväät, grillimakkarat, pyyhe, uikkarit (kts. kunkin retken sisältö ja vierailukohteet). Myös vähän rahaa kahvilla käyntiä varten on hyvä olla mukana.
Jos haluat tulla matkan varrelta mukaan, niin sovi siitä etukäteen vetäjän kanssa, jolloin sovitaan tapaamispaikka ja aika. Jos et aja retkeä loppuun asti, niin kerro vetäjälle, missä kohtaa tulet jäämään ryhmästä pois. Retkellä ollessasi noudata aina liikennesääntöjä ja huomioi muut tiellä liikkujat.
Retket ajetaan omalla vastuulla. Tarkistathan oman vapaa-ajan vakuutusturvasi. Espoon Ladun tapahtumissa on voimassa Suomen Ladun perustason tapaturmavakuutus kaikille osallistujille ja vastuuvakuutus ohjaajille, vakuutus ei kata kalustovahinkoja. Vapaa-ajanvakuutukset kannattaa pitää aina kunnossa myös omatoimisesti pyöräillessä!
Maastopyöräily
Allaolevassa linkissä on hyödyllistä tietoa maastopyöräilystä. Tutustuminen siihen kannattaa aina.
https://www.suomenlatu.fi/media/vaikuta/pyorailytiedostot/d-hyodyllisia-...
Maastopyöräily: Hyväkuntoinen, toimiva ja huollettu pyörä on aina osa maastoturvallisuutta! Pyörän oikea koko on tärkeä, se vaikuttaa pyörän hallintaan ja ajamisen mukavuuteen.
Varmista, että pyöräsi on ajokunnossa eli ilmaa renkaissa, jarrut ja vaihteet toimivat jne. Tarvittaessa huollata pyöräsi ennen tapahtumaa. Toimiva ja huollettu pyörä on osa pyöräilyn turvallisuutta!
Ota mukaan pumppu ja omaan pyörääsi sopiva vararengas, tarkista myös venttiilin sopivuus. Hyvä on olla myös mukana pikatyökalut (ainakin rengasraudat), pikaketjulukko, joka sopii omaan pyörään (ketjun katkeaminen) ja takavaihtajan ns. korvake omaan pyörään.
kypärä: omaan päähän sopiva ja oikein säädetty pyöräilykypärä on maastossa aina pakollinen varuste! Jos olet ostamassa kypärää, varmista myyjältä että kyseessä on maastopyöräilyyn tarkoitettu kypärä. Iskun tai kolhun saanut kypärä ei ole enää turvallinen, joten hanki silloin uusi! Kypävalmistajat suosittelevat kypärän vaihtamista vähintään 5 vuoden välein, koska hiki haurastuttaa kypärämateriaalia.
ajolasit: urheilulasit tai vastaavat suojaamaan silmiä risuilta, roskilta ja ötököiltä.
käsineet: pyöräilyhanskat (tai hiihtohanskat tai vastaavat) suojaamaan käsiä oksilta yms. osumilta.
puhelin: pidä puhelin maastossa aina mukana. Märällä säällä puhelin kannattaa pakata esim. minigrip-pussiin. Hätätilanteiden varalle älypuhelimeen suositellaan lataamaan paikantamista helpottava 112-hätäpuhelusovellus. Ryhmäajoissa tallenna puhelimeesi vetäjän numero. Jos eksyt ryhmästä, soita vetäjälle.
juotavaa ja evästä: riittävästi juotavaa aina mukaan! Myös jotakin varaenergiaa tai pikaevästä on syytä aina olla taskussa tai repussa (esim. energiapatukoita). Älä lähde maastoon nälkäisenä, jotta verensokeri riittää koko lenkin tai tapahtuman ajaksi. Pidemmille retkille mukaan kunnon eväät ja lähilenkeillekin ainakin juomapullo.
vaatetus: normaalit pyöräily-/ulkoiluvaatteet sään mukaan. Liian löysät vaatteet voivat aiheuttaa vaaratilanteita ajettaessa.
Jalkaan pyöräilykengät tai kovapohjaiset ja umpinaiset jalkineet (ei esim. sandaalit). Reppuun vaihtopaita sekä pidemmillä retkillä lisäksi kelin mukaan esim. sadekamppeet, vaihtosukat ja –hanskat. Värikkäällä vaatetuksella ja heijastimilla saat itsesi näkyväksi (tarpeen esim. tiesiirtymillä). Enemmän lajia harrastettaessa kannattaa harkita pyöräilykenkien hankkimista ja lukkopolkiminen käytön opettelua, sillä ne tekevät pyöräilystä mukavampaa.
reppu: yleensä kampetta on aina mukana sen verran, että kevyt reppu helpottaa tavaroiden kuljettamista. Letkullinen juomareppu on maastopyöräilyssä usein toimivin ratkaisu. Lähilenkeillä eväät ja tavarat saattavat sopia taskuun ja pieneen satulalaukkuun.
Jos sinulla on perussairauksia tai muita vastaavia rajoitteita, jotka voivat vaikuttaa pyöräilyn turvallisuuteen, ilmoita niistä etukäteen vetäjälle.
Tarkista oma vapaa-ajan vakuutusturvasiI. Suomen Ladun tapahtumissa on voimassa Suomen Ladun perustason tapaturmavakuutus kaikille osallistujille ja vastuuvakuutus ohjaajille. Vakuutus ei kata kalustovahinkoja. Omat tapaturmavakuutukset kannattaa pitää aina kunnossa myös omatoimista maastopyöräilyn harrastamista varten !
Alle 18-vuotiailla on oltava huoltajan suostumus mukaan tulosta. Alle 12 vuotias voi tulla mukaan vain huoltajan seurassa.
Lumikenkäily
Yhdistyksellämme on 35 paria lumikenkiä, jotka ovat jäsentemme käytettävissä. Tavoitteena on lumitilanteen salliessa järjestää lumikenkätapahtumia joka toinen viikonloppu eri puolilla Espoota sekä muilla paikkakunnilla. Pyrimme luomaan lumikenkäilystä Espoon Ladun erikoisosaamisliikuntamuodon. Yhdistyksellämme on tällä hetkellä 2 koulutettua lumikenkäohjaajaa ja tavoitteenamme on kouluttaa pari lisää niin nopeasti kuin mahdollista.
Uinti
Osallistumme Suomen Ladun Kesäuintihaasteeseen myös vuonna 2016. Tavoitteena on uida niin monessa luonnon vesistössä kuin mahdollista. Kesällä 2015 ahkerimmat uivat jopa sadassa eri vesistössä. Haasteen tavoitteena on havahduttaa ihmiset huomaamaan paremmin Suomen luonnon tarjomat upeat puitteet.
Jäsenillat
Jäsenillat järjestetään kuukauden ensimmäisenä maanantaina tammikuuta ja kesä-elokuun taukoa lukuun ottamatta, jotka osuvat lomakausille. Jäseniltojen kokoontumispaikkana on Espoon Järjestöjen Yhteisötupa Tapiolassa.
Koulutus
Järjestämme koulutusta jäsenistöllemme mm. yhteistyössä Suomen Ladun ja muiden paikallisyhdistysten kanssa. Sponsoroimme jäsentemme osallistumista muiden latuyhdistysten kursseille ja SL:n järjestökoulutukseen. Koulutusohjelmaan kuuluvat mm. seuraavat kurssit:
- Sauvakävelyohjaajien koulutus SL:n kursseilla
- Lumikenkäohjaajan kurssitus SL:n kursseilla
- Koulutusta ja neuvontaa eri aiheista jäsenilloissamme
- ESLUn järjestötoiminnan kurssit
- Ensiapukoulutus, EA1 luonnossa
MUU TOIMINTA
Grilli-ilta
Elokuun alussa järjestämme perinteisen Espoon Ladun kesäisen grilli-illan jossakin Espoon rantamaisemassa.
Pikkujoulut
Yhdistyksen pikkujoulut järjestetään perinteisesti joulukuun alussa.
Ikiliikkuja – senioriulkoiluttamisryhmä
Ikiliikkujat-senioriulkoiluttamisryhmän toimintaa jatketaan ja kehitetään edelleen. Ikiliikkuja-ryhmän toiminnan teemana on ”Sauvakävelystä pyörätuoliin – Espoon Latu aina työntämässä eteenpäin”. Senioriulkoilutusta järjestetään tällä hetkellä lauantaisin Villa Tapiolassa.
Varainhankinta
Myymme Ullmax-urheilualusasuja jäsenistöllemme.
Asujen myynnistä saadaan komissio yhdistykselle.
TIEDOTUS
Jäsentiedote
Espoon Latu ja Polku -lehti toimitetaan ja postitetaan jäsenistöllemme kaksi kertaa vuodessa.
Internet-sivut
Internet-sivumme ovat jäsenlehtemme ohella tärkeä viestintäkanavamme. Kehitämme edelleen sivujemme toiminnallisuutta sekä sisältöä, jotta tiedot ovat ajan tasalla ja ne olisivat mahdollisimman helposti kaikkien löydettävissä.
Sähköposti
Lähetämme sähköpostitse infoa yhdistyksen toiminnasta niihin sähköpostiosoitteisiin, jotka ovat tiedossamme. Keräämme edelleen jäseniemme sähköpostiosoitteita vapaaehtoispohjalta. Tiedotamme ja muistutamme jäseniämme sähköpostitse tulevista tapahtumia sekä informoimme uusista tapahtumista, jotka eivät ole ehtineet painettuun lehteemme.
Lehdet
Tiedot tärkeimmistä tapahtumistamme lähetetään Länsiväylä-lehteen ”Minne mennään” -palstalle sekä tarvittaessa urheilu-/kokoukset-palstalle.
YHTEISTYÖ
Yhteistyötä jatketaan espoolaisten liikuntajärjestöjen, Espoon kaupungin liikuntatoimen sekä Suomi100-työryhmän kanssa.
Syvennämme myös entisestään tapahtumayhteistyötä muiden Uudenmaan latuyhdistysten kanssa.Tarjoamme liikunta-asiantuntija-apua yrityksille ja yhteisöille. Olemme ESLU:n (Etelä-Suomen Urheilu ja Liikunta) jäsen ja osallistumme ESLU:n Seura-Akatemian järjestämille kursseille.